Wabi Sabi - עיצוב בגישת הזן היפני

 

המיטה מבולגנת? השולחן בסלון כבר לא מה שהיה פעם? לא נורא. לפי גישת הזן "וואבי סאבי" הנהוגה ביפן, לא רק שאלו לא חסרונות - אלא אף פגמים יפים שמהווים חלק מהחיים, ויש לאמץ אותם אל ליבנו. עיצוב ברוח הזן של Wabi Sabi.

שנת 2017 בעולם עיצוב הבית הייתה מוקדשת לגישת "הוגה" הסקנדינבית (Hygge), שעיקרה הוא ביצירת חללים פשוטים ונוחים. שנת 2018, לעומת זאת, הולכת להיות שנת הוואבי סאבי - גישה פילוסופית יפנית שממנה אפשר להשליך גם על תחום העיצוב.

 

וואבי סאבי היא פילוסופיית זן יפנית שמקורה במאה ה-15. היא נוצרה כתגובת נגד לגישה השלטת באותה תקופה - גישה שדגלה בעומס יתר עיצובי, בקישוטים מוגזמים ובשימוש בחומרים נדירים. מהותו של וואבי סאבי היא למצוא את היופי ואת החן דווקא בדברים הפגומים והלא מושלמים. הגישה דוגלת בחיבור לטבע ולדברים טבעיים ככל האפשר, וליהנות מהדברים הקטנים בחיים. אותנטיות היא מילת המפתח כאן, בכל האספקטים בחיים.


במקום לבזבז זמן ולייחל לדברים אחרים וטובים יותר, גישת הזן היפנית מעדיפה להתמקד בדברים כהווייתם ובקבלתם כפי שהם. לא משנה אם זה כלי בית או מטבח; אביזרי האמבטיה או העיצוב בסלון או בחדר השינה; בצורה כזו אנו מתרגלים למצוא את הדברים החיוביים גם בחפצים ובמצבים שאינם אידיאליים. למרות זאת לא צריך לאכוף על עצמנו את כל עקרונות הפילוסופיה, ודי אם נאמץ ללבנו כמה עיקרים כדי להגיע לעיצוב נוסח וואבי סאבי.

השתמשו בחומרים טבעיים

חלק ניכר מגישת הוואבי סאבי מתמקד בטבע ובחיבור לאדמה, אין זה מפתיע שכאשר משליכים אותה על עיצוב הבית הדבר אומר בהכרח שימוש בחומרים טבעיים. לא משנה מהן העדפותיכם האסתטיות, תמיד ניתן למצוא את הדרך לשלב בהן חומרים טבעיים בצורה כזו או אחרת. לדוגמה, מי שמעדיף עיצוב מערבי מודרני יכול לבסס את עיצוב הבית על שימוש בעץ טבעי ובהיר; מי שמעדיף מראה יותר ים תיכוני יכול לכלול בעיצוב גם חפצי טרה קוטה.

 

לא משנה בחירת החפצים - משנה יותר שיהיו אותנטיים. לפיכך מוצרים יד שנייה או תוצרת עצמית תמיד יהיו עדיפים על פני מוצרים חדשים, או כאלו שמגיעים מייצור המוני. רכישה בחנויות יד שנייה או שוק פשפשים יכולה לענות בדיוק על הצורך הזה, בניגוד לקניות בחנויות רשת גדולות או במותגים.

 

 

אמצו את הפגמים

כשמדברים על עיצוב בדרך כלל נוטים לחשוב במונחים של גימור מהוקצע, חלק ונקי - שייראה גם מקצועי וגם נעים לעין. אבל כשמדובר בוואבי סאבי - דווקא ההפך הוא הנכון. בגישה העיצובית היפנית אנו מכוונים בדיוק לגימורים מחוספסים, רחוקים משלמות, שנראים לא מהוקצעים בעליל ובמופגן. אחת מקערות ההגשה שנשברו והודבקו בחזרה - יכולה לשמש כאן כיצירת מופת על השולחן בסלון. המיטה המבולגנת שלכם, אחרי שנת לילה טובה, יכולה להישאר מבולגנת.

 

קחו בחשבון שיש הבדל בין לאמץ את גישת הוואבי סאבי ובין לאפשר לבלגן לחגוג. היכן בדיוק עוברים הקווים? כל אחד ואחת יחליטו לעצמם; אבל כדאי שכל החלטה עיצובית תהיה בעלת משמעות.

 

שמרו על פשטות

אחרי שדאגתם להביא את הפריטים הדרושים לחדר, מגיע הרגע בו עליכם לחשוב כיצד כולם יאורגנו בחלל. בגישת וואבי סאבי, שמירה על פשטות ומינימליזם היא נקודת המפתח. השתדלו שלא ליצור עומס ויזואלי גדול מדי בחלל החדר, ואם אפשר לשלב חפצים ופריטים טבעיים בין לבין - מה טוב.

 

וואב סאבי דוגלת בסידור סביב עצם מרכזי אחד (למשל המיטה בחדר השינה), ובהשארת כמה שיותר "מרחב שלילי" מסביב (כלומר מרחב ריק ונטול עומס). ברגע שתרצו להוסיף גם אביזרים נלווים, השתדלו להביא אביזרים שיש להם גם שימושיות כלשהי. קערות ומגשים מעוצבים הם בחירה טובה, כמו גם עציצים מסוגים שונים המדגישים רעננות וטבעיות.